Pe această plantă cu frunze şi tulpine păroase, înaltă de vreo 3 m, eu o ştiu sub numele de nap. I se mai spune topinambur sau napi porceşti. În engleză îi zice jerusalem artichoke, dar nu are nimic în comun nici cu Ierusalimul, nici cu anghinarea.
Are flori galbene asemănătoare cu floarea-soarelui, cu care de altfel se şi înrudeşte.
La mine încă nu au vrut să înflorească.
De la această plantă se mănâncă tuberculii. Aceştia seamănă puţin la aspect cu ghimbirul, iar la gust este ceva de genul cotorului de varză, ridichiilor, cu un uşor gust de nuci.
Eu am mâncat napii doar cruzi, daţi prin răzătoarea mare şi pregătiţi ca salata de varză.
Am văzut o grămadă de reţete cu napi: fierţi, copţi sau prăjiţi.
Despre proprietăţile acestui nap se ştie că este plin de vitamine şi minerale. Dar ceea ce este cel mai important este faptul că măreşte imunitatea organismului şi are un conţinut foarte mare de inulină care ajută foarte mult în alimentaţia persoanelor care au diabet.
Sunt foarte uşor de cultivat. Se înmulţeşte din tuberculi, exact ca şi cartofii, dar iese dacă îngropi doar cojile.
Se culeg toamna mai târziu şi pot fi lăsaţi tuberculi în pământ pentru a răsări în anul următor.
Etichete: cartofi, cotor de varza, diabet, floarea-soarelui, ghimbir, imunitatea organismului, inulina, jerusalem artichoke, minerale, napi, napi porcesti, nuci, retete, ridichii, topinambur, tuberculi, vitamine
27 august 2010 la 12:17 |
I always thought that Jerusalem artichokes are smaller…
27 august 2010 la 14:17 |
They are very tall.
27 august 2010 la 13:57 |
minunat.Habar nu aveam cum arata si ce contine.
27 august 2010 la 14:19 |
Da, este o planta mai rara in zilele noastre.
Pe vremuri se cultiva prin gradini mult mai mult.
27 august 2010 la 14:18 |
Eu ii fac fierti si apoi gratinati cu o lingura de smantana si cu cascaval ras. Nu toata lumea ii iubeste eu insa ii ador, iar in gradina florile alea galbene arata superb! Poate ai sansa sa infloreasca ceva mai tarziu. Oricum arata minunat!
27 august 2010 la 14:24 |
Da, cred ca voi inflori mai tarziu.
O sa incerc mai multe retete cu ei anul acesta.
Dar cruzi cred ca place la toata lumea, nu are ce sa nu iti placa.
27 august 2010 la 20:16 |
fiind vorba de imunitate , unde pot gasi si eu?
27 august 2010 la 20:38 |
Mai eu i-am luat de la tatal meu din gradina.
La toamna tarziu, cand o sa scot, stam de vorba si iti dau.
28 august 2010 la 12:49 |
Je n’ai jamais manger de Topinambour, et c’est comment le légume ?
29 august 2010 la 11:04 |
Le topinambour est un tubercule, il a le gout un peu comme le radis.
28 august 2010 la 18:59 |
Ce fain! Am pus si eu anul trecut cativa tuberculi dar nu au rasarit, nu-mi dau seama din ce motiv…
29 august 2010 la 11:05 |
Ai cautat in pamant, mai sunt acolo sau le-a mancat ceva?
Nu vad de ce sa nu rasara.
29 august 2010 la 11:38
Nu am cautat, dar o sa mai incerc din nou anul acesta, poate am mai mult noroc.
29 august 2010 la 12:10
Poate ai mai mult noroc data viitoare.
3 noiembrie 2010 la 22:01 |
am napi topinambur de vanzare
26 august 2011 la 12:59 |
Vreau sa cumpar ei eu napi pentru pus in pamant. Sunt din Bucuresti. 0722851249
17 noiembrie 2010 la 00:56 |
cultiv napi de doi ani.am iesit cu ei la targul taranului roman,la piata Cosbuc,in spatele pietei pentru a i prezenta.veniti sa i vedeti .
2 noiembrie 2011 la 07:32 |
Este necesar sa se faca diferenta clara dintre Napul romanesc, folosit de peste 4000 de ani, cu denumirea stiintifica de Heliathus tuberosus, din familia Asteraceae si planta adusa din America sub denumirea de Brazica napus, din familia Cruciferae, care este de fapt, GULIA. Confuzia pleaca, probabil de la numele stiintific al guliei, care cuprinde cuvantul Napus si care nu are nimic de a face cu NAPUL.
14 noiembrie 2011 la 22:58 |
va rog sa ma indrumati sa pun napi la murat(pt ca nu stiu cum sa-i pastrez mai mult)
multumesc
28 ianuarie 2012 la 07:40 |
cine vrea napi gratis doar sa i scoata ii dau eu
21 februarie 2012 la 18:31 |
buna ziua Dan,
daca sunt doar de scos din pamant, eu as vrea napi. ma intereseaza mai ales pentru a-i cultiva in gradina mea.
cum putem face?
multumesc!
25 septembrie 2012 la 12:28 |
Napii topinambur se pot pastra in saci de rafie in beci sau pivnita dar sa nu existe temperatura de inghet desi ei sunt rezistenti la inghet dar doar daca stau in pamant.Pot fi pastrati si in ladite de nisip ca si morcovii.
Am napi de vanzare topinambur helianthus tuberosus 4 tone
pret 5lei/kg
telefon 0720182025
planta cu multiple utilizari
-tuberculi ce contin inulina recomandat in consumul diabeticilor
-tulpinile cat si tuberculii pot fi utilizati in hrana animalelor
-planta melifera
-planta ornamentala
-productie la hectar 30-45 tone
Oferta de pret
–1-5 hectare-pret 2800/ha
–6-10hectare pretul 2500lei/ha
–11-25 hectare pretul 2200lei/ha
–26-100hectare pret 2000lei/ha
Buzau
8 octombrie 2012 la 12:29 |
planta cu multiple utilizari
-tuberculi ce contin inulina recomandat in consumul diabeticilor
-tulpinile cat si tuberculii pot fi utilizati in hrana animalelor
-planta melifera
-planta ornamentala
-productie la hectar 30-45 tone
Oferta de pret
–1-5 hectare-pret 2800/ha
–6-10hectare pretul 2500lei/ha
–11-25 hectare pretul 2200lei/ha
–26-100hectare pret 2000lei/ha