Astăzi a fost zi de afumat.
Am făcut zacuscă pentru la iarnă, dar la cât de bună a ieşit nu cred că ţine până la iarnă. 🙂
De vreo 2-3 ani am învăţat de la o colegă să fac o zacuscă care nu necesită coacerea vinetelor şi ardeilor înainte. Toate ingredientele roşii, ceapă, ardei roşu şi vinete se pun crude. Nouă ne place foarte mult pentru că nu se mai simte gustul de fum, de la vinetele coapte. Şi mi se pare şi mai uşor de digerat.
Reţeta este aceasta:
Cantităţile sunt pentru legume curăţate de codiţe, cotoare, coji la vinete sau seminţe la ardei.
– 3 kg roşii
– 3 kg ardei roşu (capia sau gogoşar)
– 3 kg vinete
– 3 cepe mari
– 500 ml ulei
– 50 ml oţet
– sare, zahăr, piper, foi de dafin după gust
Şi se procedează în felul următor:
Roşiile tocate se pun la fiert primele. Eu toc toate legumele la robotul de bucătărie, dar se poate şi la maşina de tocat clasică. În timp ce acestea fierb se toacă ceapa şi se pune peste roşii. Apoi se toacă ardeiul şi se adaugă. Vinetele se curăţă de coajă şi se mărunţesc cât mai repede şi se adaugă în oală pentru că oxidează foarte repede. După câteva clocote se pune şi uleiul.
Ei, şi partea grea a trecut.
Sarea, piperul, foile de dafin se adaugă pe parcursul fierberii.
Se amestecă cât mai des pe tot parcursul fierberii, ca să nu se prindă
Când este aproape gata (când sare ca terciul de mămăligă) se adaugă zahărul şi oţetul. Eu după ce pun zahărul amestec în permanenţă până o iau de pe foc, de frică să nu se prindă şi să nu o afum.
Se pune fierbinte în borcane fierbinţi, se inchid cu capacele imediat, se învelesc borcanele bine cu pături sau prosoape şi se lasă aşa până se răcesc. Dacă vrei să fi mai sigur de conservare borcanele ar trebui fierte la bain-marie.
Eu am făcut cantitatea triplă de la reţetă şi am fost nevoită să fierb in ceaun afară pe pirostrii. 🙂
Pe canicula de astăzi, când nu eram lângă foc mi se părea răcoare.
Nu mai spun că am scos tot arsenalul de oale, crătiţi şi lighene.
A fost ceva de muncă, dar s-a meritat.
Etichete: ardei capia, ardei gras, ceapă, ceaun, gogosar, pirostrii, reteta de zacusca, rosii, vinete, zacusca
4 august 2010 la 07:05 |
Minunat.Am facut si eu anul trecut cu reteta asta cateva borcane si mi-a placut.
4 august 2010 la 15:19 |
Eu numai reteta asta o fac de ceva vreme si mi se pare cea mai buna.
4 august 2010 la 10:35 |
reteta e foarte faina.cred ca o s-o aplic si eu.
dar cand ma uit la pozele cu ceaunul bolborosind simt instant cum ma iau valuri de caldura!
cate grade au fost ieri la voi?
4 august 2010 la 15:21 |
Pai la umbra, termometrul la mine arata 35 grade.
Iti dai seama cum era la soare, amestecand in ceaun.
Oricum reteta de scapa de coptul la vinete si e munca mai usoara.
4 august 2010 la 11:11 |
Felicitari!
Recunosc ca nici nu m-am gandit la varianta asta de a face zacusca afara in gradina, noi tot timpul o facem pe aragaz…m-ai pus pe ganduri 🙂
4 august 2010 la 15:22 |
Pe pirostrii merge mai repede la cantitati mai mari. Si nici nu mai incalzesti toata casa.
Te mai afumi, iti mai aduci aminte cum gatea bunica… 🙂
Am avut noroc ca nu a batut vantul ieri deloc si nu a trebuit sa am grija prea mare de foc. Ca altfel iti ridica cenusa in sus..mai intra si in compozitie…nu ca nu ar fi buna la digestie! 😀
4 august 2010 la 14:03 |
Bonjour Dana.
Tu sais comme je suis curieuse, c’est une recette de quoi.
4 august 2010 la 16:12 |
En roumain, cette recette s’appelle „zacusca”. D’habitude on le mange en hiver, mais c’est tres bon pour manger maintenant aussi.
La recette est comme ca:
3 kilos tomates, 3 kilos poivrons rouges (douces), 3 kilos aubergines, 3 oignons grandes, 500 ml huile, 50 ml vinaigre, du sel, du sucre, du poivron, des feuilles de laurier.
Les cantites sont pour les legumes pelees.
Et je fais ainsi:
Premierement, je hache les tomates (dans le robot de cuisine) et je les mets sur le feu. Puis je hache les oignons et je les ajoute aux tomates, puis les poivres haches et finalement les aubergines pelees et hachees. Alors j’ajoute l’huile, du sel, du poivre et des feuilles de laurier.
A la fin quand tout est bouilli et il n’y plus de liquide je mets le vinaigre et le sucre.
Je fais attention tout le temps et je melange, ainsi il ne colle pas du pot.
Pour garder dans des pots, on le met tres chaud dans des pots sterilises. Et on couvre les pots avec des couvertures ou des serviettes pour refroidir lentement.
Si tu ne comprends quelque chose, demandes-moi!
4 august 2010 la 14:54 |
It looks delicious! How thick is the final product? Is it more like a juice or like a spread?
4 august 2010 la 15:28 |
We eat it on a slice of bread. I want to keep it for winter, but it’s so good that I don’t know if it will last so long. 🙂
I added some photos to my post so you better see the thickness.
It’s not very fluid.
I used tomatoes, eggplants, red sweet peper, onions, oil and some spices.
6 august 2010 la 07:19 |
Merci Dana c’est très bien ta recette. Je vais essayer.
6 august 2010 la 10:34 |
Alors, quand tu la fais, dis-moi si elle te plait.
6 august 2010 la 10:04 |
This looks very similar to what we call Ajvar. It’s also made from peppers and eggplants for the most part.
6 august 2010 la 10:31 |
Right. I looked for Ajvar and I see the similarity. The difference is maybe in the tomatoes that we add.
And the recipe that I used doesn’t require to roast the peppers or the eggplants as the main recipe for „zacusca” requires. It seems easier the recipe this way.